A homoktövis (Hippophae rhamnoides) eredete egészen az ókori Kínáig és Tibetig nyúlik vissza, ahol már évezredek óta ismerik és használják gyógyászati célokra.

Ez a lombhullató cserje jellemzően homokos területeken, hegyvidékeken és tengerpartokon található meg.

A homoktövis kicsi, narancssárga gyümölcsöket hoz létre, amelyek tele vannak tápanyagokkal és vitaminnal. Az emelkedett C-vitamin-tartalom mellett a homoktövis olaj is különösen értékes, hiszen gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

Ez a lenyűgöző növény számos felhasználási lehetőséget kínál. A homoktövis gyümölcsét felhasználják italok, dzsemek, szirupok és egyéb élelmiszerek készítéséhez. Az olajat pedig gyakran alkalmazzák a kozmetikai iparban, valamint étrend-kiegészítők formájában is elérhető.